Hij wordt algemeen beschouwd als de beste wielrenner aller tijden. Op zijn palmares staan 525 overwinningen! Hij domineerde de koers eind jaren ’60 en bijna de hele jaren ’70. Hij won de Tour en de Giro elk vijf keer en met het behalen van de eindoverwinning in de Vuelta in 1973 heeft hij dus alle grote rondes op zijn naam geschreven.

Zijn erelijst in de klassiekers is indrukwekkend: 7x Milaan-San Remo, 2x Ronde van Vlaanderen, 3x Parijs-Roubaix, 2x Amstel Gold Race, 5x Luik-Bastenaken-Luik, 3x Gent-Wevelgem en 2x Ronde van Lombardijen. Ongelofelijk maar waar schreef hij Parijs-Tours nooit op zijn naam. Oud-wielrenner Noël van Tyghem sprak na zijn eigen overwinning in Parijs-Tours de staffe woorden: “Samen met Eddy Merckx won ik alle klassiekers die er te winnen waren. Ik Parijs-Tours en hij al de rest.”

Merckx mocht drie keer de wereldkampioenentrui aantrekken en brak het werelduurrecord wat twaalf jaar lang niet verbroken werd.